Biszkopt:
4 duże jajka
200 g drobnego cukru
75 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
Białka oddzielić od żółtek. Cukier ubić mikserem z białkami (aż do rozpuszczenia cukru).
Następnie dodać żółtka i krótko miksować , tylko do połączenia z białkami. Odstawić mikser, już nam nie będzie potrzebny.
Mieszamy ze sobą mąki , kakao i proszek do pieczenia.
Przesiewamy przez sitko i dodajemy po łyżce do jajek, lekko mieszając łyżką, aby nam nie opadła piana.
Ciasto wylewamy do okrągłej foremki , (średnica około 24 cm) wyłożonej pergaminem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 °C .
Pieczemy około 30 minut, aż patyczek zanurzony w cieście będzie suchy. Po wyjęciu studzimy i wyciągamy z foremki.
Nadzienie:
800 g śmietany kremówki (30 %) dobrze schłodzonej
3 łyżeczki żelatyny
300 g orzechów włoskich lub ziemnych
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance ciepłej wody, tak aby nie było grudek. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać żelatynę i dobrze wymieszać mikserem.
Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą smarować śmietaną i posypać orzechami. Na koniec posmarować cały tort – również bok i udekorować pozostałymi orzechami.
Wstawić na godzinę do lodówki, następnie kroić i jeść , smacznego.
Do śmietany nie dodałam cukru ponieważ śmietana sama w sobie jest słodka , ale jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru.
Warto również biszkopt upiec dzień lub dwa wcześniej , bo wtedy łatwiej się kroi .