881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na ciasto:

  • 4  jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju
  • 1,5 szklanki brązowego cukru
  • Cukier waniliowy
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • ½  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1  łyżeczki proszku do pieczenia

W pierwszym naczyniu połączyć wszystkie mokre składniki, roztrzepane lekko jajka,  mleko, olej, cukier, cukier waniliowy – wymieszać do połączenia.

W drugim naczyniu połączyć wszystkie suche składniki, przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.

Suche składniki wsypać do  mokrych składników i wymieszać do połączenia .

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.

Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut , do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę’ i pokruszyć.

Pozostałe ciasto przekroić  na 3 części.

Krem orzechowy:

  • 500 g serka mascarpone,
  • 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej
  • 30 g cukru pudru

Wszystkie składniki połączyć używając miksera.

Dodatkowo:

  • ​2/3 szklanki dżemu z czarnej
  • 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny aby nie ściemniały
  • garść orzeszków ziemnych do dekoracji
  • ½  szklanki ponczu: likier kawowy wymieszany z wodą w proporcji pół na pół
  • kilka pokruszonych krakersów wymieszanych z pokruszonym czekoladowym ciastem

 

Wykonanie:

Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana.

Przykryć kolejnym blatem, który ponownie nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem, następną częścią kremu i układamy banany.

Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do tortu.

Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi.

Przechowujemy w lodówce.