Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 200 ml mleka
- 170 ml oleju
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- Cukier waniliowy
- 200 g mąki pszennej
- 80 g kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
W pierwszym naczyniu połączyć wszystkie mokre składniki, roztrzepane lekko jajka, mleko, olej, cukier, cukier waniliowy – wymieszać do połączenia.
W drugim naczyniu połączyć wszystkie suche składniki, przesianą mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.
Suche składniki wsypać do mokrych składników i wymieszać do połączenia .
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno.
Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut , do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Ciasto wyrośnie z wybrzuszeniem. Z wystudzonego ciasta odciąć 'górkę’ i pokruszyć.
Pozostałe ciasto przekroić na 3 części.
Krem orzechowy:
- 500 g serka mascarpone,
- 250 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej
- 30 g cukru pudru
Wszystkie składniki połączyć używając miksera.
Dodatkowo:
- 2/3 szklanki dżemu z czarnej
- 2 banany, pokrojone w plasterki i obtoczone w soku z cytryny aby nie ściemniały
- garść orzeszków ziemnych do dekoracji
- ½ szklanki ponczu: likier kawowy wymieszany z wodą w proporcji pół na pół
- kilka pokruszonych krakersów wymieszanych z pokruszonym czekoladowym ciastem
Wykonanie:
Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować dżemem porzeczkowym, następnie częścią kremu orzechowego. Ułożyć plasterki banana.
Przykryć kolejnym blatem, który ponownie nasączamy ponczem. Smarujemy dżemem, następną częścią kremu i układamy banany.
Przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki i wierzch tortu smarujemy pozostałym kremem, oprószyć okruszkami, przyciskając je do tortu.
Chłodzimy w lodówce. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
Przechowujemy w lodówce.