881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto :

200 g mąki tortowej

180 g drobnego cukru

50 g ciemnego kakao

¾ łyżeczki sody oczyszczonej

70 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę

125 ml naparu mocnej kawy

125 ml mleka

Cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 duże jajka

Krem :

340 g czekolady deserowej

320 ml śmietanki 30 %

125 ml kwaśnej śmietany

Szczypta soli

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Smarujemy masłem dwie foremki okrągłe o średnicy 20 cm i wykładamy pergaminem.

Do miski wsypujemy przesianą mąkę , cukier , kakao , sodę , i sól.

Dodajemy masło i zagniatamy , tak aby powstała kruszonka.

Mieszamy gorącą kawę i mleko i łączymy z suchymi składnikami za pomocą miksera.

Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem.

Dodajemy do pozostałych składników i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Rozkładamy ciasto do dwóch foremek i pieczemy około 30 minut. Studzimy.

Następnie robimy krem.

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy , aż powstanie gładka masa.

Dodajemy śmietanę i sól ,mieszamy i studzimy.

Na koniec roztrzepujemy ręczną trzepaczką.

Można masę czekoladową włożyć również do lodówki , aby szybciej zgęstniała.

Na początku masa jest bardzo płynna , ale w miarę stygnięcia czekolady robi się gęsta do konsystencji kremu.

Smarujemy kremem jedną warstwę ciasta, przykrywamy drugą.

Pozostałą czekoladą grubo nakładamy na całe ciasto.

Przed podaniem studzimy około 2 godzin w lodówce. Smacznego.