Kruche ciasto:
- 200 g mąki tortowej
- 90 g masła, (zimnego)
- 30 g smalcu, (zimnego)
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki lodowatej wody
Mąkę przesiać, dodać masło, smalec pokrojone w kosteczkę i posiekać szybko nożem do momentu powstania kruszonki.
Dodać cukier, sól, zimną wodę i szybko zagnieść.
Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Foremkę na tartę o średnicy 25 cm posmarować masłem i oprószyć mąką pszenną.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę.
Ciasto ponakłuwać widelcem.
Piekarnik nagrzać do 220ºC.
Obniżyć temperaturę piekarnika do 180ºC, wstawić ciasto i piec około 25 minut , do złotego koloru.
Wyjąć, wystudzić.
Budyń waniliowy:
- 600 ml mleka
- ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii
- 6 dużych żółtek
- 100 g cukru
- 40 g mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
W większym garnuszku zagotować mleko z ziarenkami wanilii, tylko doprowadzić do wrzenia i odstawić.
Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do białości .
Dodać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej masy, następnie dodać 100 ml wrzącego mleka, zmiksować do połączenia.
Zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszać, do połączenia.
Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, często mieszając.
Od momentu zagotowania gotować około 1 minuty, mieszając, aż krem/budyń zgęstnieje. Krem od razu wylać na kruchy spód, wyrównać, odstawić do wystudzenia.
Dodatkowo :
Puszka brzoskwiń , cukier puder
Brzoskwinie odsączyć i pokroić na kawałeczki .
Rozłożyć na tarcie tworząc ciekawy wzór.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem , ale nie jest to konieczne.