Ciasto kruche
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g masła, zimnego
- ok. 3 – 4 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 2 kg kwaśnych jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżek brązowego cukru
Ciasto kruche
- Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25-27 cm.
- Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól , pokrojone w kosteczkę masło oraz zimną wodę . Zagnieść kruche ciasto.
- Rozpłaszczyć ciasto na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do pieczenia posmarować masłem.
- Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami.
Nadzienie
- Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki. Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon i wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając.
- Nożem przebić ciasto w 4 – 5 miejscach lub wyciąć wzorki i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. Posypać cukrem pudrem, można podawać z lodami lub bez , jest również pyszna.