Składniki na ciasto :
- 1 szklanka mleka
- 125 g masła lub margaryny
- 2 czubate łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, kakao i cukier.
Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia wszystkich składników. Ostudzić.
Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną przesiać.
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka i mąkę dodać do ostudzonej masy czekoladowej i krótko zmiksować.
Białka odłożyć (będą potrzebne później).
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 4 jajka (żółtka i białka osobno)
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżka mąki ziemniaczanej
- Cukier waniliowy
- 50 g masła, roztopionego
Twaróg, żółtka, cukier, mąki, cukier waniliowy, masło umieścić w misie miksera i krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę razem z białkami pozostałymi z ciasta.
Ubite białka podzielić na pół – pierwszą część wmieszać do ciasta czekoladowego,
drugą do masy serowej.
Robimy to delikatnie , aby piana nie opadła.
Foremkę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
Na dno wylać połowę masy ciasta.
Na nią łyżką wykładać masę serową, tworząc większe kleksy, które następnie przykrywać masą czekoladową, potem serową, itd. do wyczerpania obu ciast.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut.
Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Ciasto jest wyśmienite lekko ciepłe jak i dobrze wystudzone.