Składniki:
700 g sera białego zmielonego
(aby ułatwić sobie pracę i zaoszczędzić czas warto kupić już zmielony)
5 jaj
250 g cukru
70 g masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
lub jedno opakowanie budyniu waniliowego albo śmietankowego
otarta skórka z jednej sparzonej i wyszorowanej cytryny
sok wyciśnięty z ½ cytryny
dodatkowo jak kto lubi można dodać dwie garście orzechy włoskie ,
rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z połową cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z drugą połową cukru i masłem na puszystą masę. Następnie dodać ser, mąkę ziemniaczaną lub budyń, skórkę cytrynową, sok cytrynowy oraz dodatki i wymieszać. Ubite białka lekko wmieszać w masę serową.
Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem tortownicy i piec 40-50 minut w nagrzanym piekarniku do 190 stopni. Gdy będzie rumiany wyłączamy piec , uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia.
Sernik na pewno opadnie , ale nie ma się co przejmować , że się nie udał , bo jest to normalne. Po wyjęciu z foremki można go polać polewą czekoladową, posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi lub …czym kto woli.
Może na czas świąt Wielkanocnych zrobić dekorację z cukrowych lub czekoladowych jajeczek , zajączków lub zrobić wycinankę- szablon wielkości foremki np. baranka i posypać obficie cukrem pudrem , po zdjęciu szablonu wzór pozostanie na serniku.
Życzę wszystkim Błogosławionych Świąt Wielkiej Nocy i smacznego sernika.;-)