881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 115 g mąki pszennej
  • 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej

Mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia – przesiać.

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier .

Następnie wlać żółtka i nadal ubijać.

Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki.

Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.

Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać cukrem.

Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Przelać masę, wyrównać.

Piec około 10 – 12 minut w temperaturze 170ºC .

Natychmiast po upieczeniu  (nie czekamy, aż rolada wystygnie) ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry.

Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku.

Pozostawić w takiej formie do wystudzenia.

Nadzienie:

  • 1 galaretka rozpuszczona w 400 ml gorącej wody
  • Owoce : mogą być truskawki , jagody , brzoskwinie jakie kto lubi.

Galaretkę studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.

Gdy jest jeszcze nie całkiem stężała wykładamy na rozwiniętą roladę, dodajemy owoce i zwijamy roladę.

Wkładamy do lodówki , aby galaretka z owocami całkowicie stężała.

Następnie ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy. Smacznego.