Składniki:
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 115 g mąki pszennej
- 1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki maki ziemniaczanej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia – przesiać.
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać partiami cukier .
Następnie wlać żółtka i nadal ubijać.
Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki.
Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła.
Przygotować ręczniczek kuchenny, posypać cukrem.
Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przelać masę, wyrównać.
Piec około 10 – 12 minut w temperaturze 170ºC .
Natychmiast po upieczeniu (nie czekamy, aż rolada wystygnie) ciasto przełożyć na ręcznik papierem do góry.
Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku.
Pozostawić w takiej formie do wystudzenia.
Nadzienie:
- 1 galaretka rozpuszczona w 400 ml gorącej wody
- Owoce : mogą być truskawki , jagody , brzoskwinie jakie kto lubi.
Galaretkę studzimy i czekamy aż zacznie tężeć.
Gdy jest jeszcze nie całkiem stężała wykładamy na rozwiniętą roladę, dodajemy owoce i zwijamy roladę.
Wkładamy do lodówki , aby galaretka z owocami całkowicie stężała.
Następnie ciasto posypujemy cukrem pudrem i kroimy. Smacznego.