881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Najsmaczniejszy piernik dojrzewający.

Piernik jest pyszny, aromatyczny i mięciutki

Świetnie smakuje przełożony powidłami śliwkowymi.

Można go przełożyć również innymi ulubionymi masami.

A na koniec polukrować lub polać czekoladą. 

Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 – 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem.

Oprócz piernika, z ciasta można również wykrawać pierniczki .

Składniki na piernik staropolski:

  • 500 g miodu naturalnego
  • 1,5 szklanki cukru, (można mniej jeżeli lubicie ograniczać cukier)
  • 250 g masła
  • 1 kg mąki pszennej (może być tortowa lub uniwersalna)
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 2 opakowania przyprawy do piernika.(można użyć przyprawy własnej roboty)

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Miód, cukier i masło podgrzewać w garnku, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.

Następnie dodać mąkę , sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.

Ciasto wyrobić i przełożyć garnka. Najlepiej kamionkowego lub emaliowanego, może też być do szklanego.

Przykryć i odstawić do zimnej piwnicy, spiżarki lub do lodówki na 5 – 6 tygodni.

Wyrobione ciasto jest luźne. jednak po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać.

Następna część jak upiec i udekorować piernik za parę tygodni.