Najsmaczniejszy piernik dojrzewający.
Piernik jest pyszny, aromatyczny i mięciutki
Świetnie smakuje przełożony powidłami śliwkowymi.
Można go przełożyć również innymi ulubionymi masami.
A na koniec polukrować lub polać czekoladą.
Ciasto na piernik najlepiej zagnieść 4 – 6 tygodni przed świętami, a upiec na tydzień przed Bożym Narodzeniem.
Oprócz piernika, z ciasta można również wykrawać pierniczki .
Składniki na piernik staropolski:
- 500 g miodu naturalnego
- 1,5 szklanki cukru, (można mniej jeżeli lubicie ograniczać cukier)
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej (może być tortowa lub uniwersalna)
- 3 duże jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 2 opakowania przyprawy do piernika.(można użyć przyprawy własnej roboty)
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miód, cukier i masło podgrzewać w garnku, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
Następnie dodać mąkę , sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika.
Ciasto wyrobić i przełożyć garnka. Najlepiej kamionkowego lub emaliowanego, może też być do szklanego.
Przykryć i odstawić do zimnej piwnicy, spiżarki lub do lodówki na 5 – 6 tygodni.
Wyrobione ciasto jest luźne. jednak po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać.
Następna część jak upiec i udekorować piernik za parę tygodni.
.