Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 8 białek
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 łyżki kakao
- 200 ml kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 paczki przypraw do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g masła
- 400 g miodu
Dwa dni przed pieczeniem.
Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.
Miód mocno podgrzać z przyprawami, odstawić.
Dodać masło do miodu i rozpuścić, odstawić do wystygnięcia .
W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier, cały czas ubijając do powstania gęstej piany.
Dodać żółtka i zmiksować.
Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać.
Dodać miód i ponownie wymieszać.
Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.
Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki na dwa dni. ( w tym czasie ciasto zgęstnieje)
W dniu pieczenia
Ciasto rozwałkować na grubość 3 – 5 mm i wykrawać pierniczki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC około 7 – 12 minut (w zależności od grubości i wielkości pierniczków.)
Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Pierniczki polukrować lub ozdobić.
Smacznego.