881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

 

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml  kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 paczki przypraw do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 250 g masła
  • 400 g miodu

 

Dwa dni przed pieczeniem.

Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić.

Miód mocno podgrzać z przyprawami, odstawić.

Dodać masło do miodu i rozpuścić, odstawić do wystygnięcia .

W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać cukier,  cały czas ubijając do powstania gęstej  piany.

Dodać żółtka i zmiksować.

Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać.

Dodać miód i ponownie wymieszać.

Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać.

 

Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte do lodówki na dwa dni. ( w tym czasie ciasto zgęstnieje)

W dniu pieczenia

Ciasto  rozwałkować na grubość 3 – 5 mm i wykrawać pierniczki.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, pierniczki ułożyć w niedużej odległości od siebie.

Piec w temperaturze 180ºC około 7 – 12 minut (w zależności od grubości i wielkości pierniczków.)

Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.

Pierniczki polukrować lub ozdobić.

Smacznego.