881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

 NA SPÓD:

  • 200 g herbatników
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła

 NA PIANKĘ MALINOWĄ:

  • 900 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowejdscn6689
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 400 g malin, mogą być mrożone (wcześniej rozmrożone)
  • 80 g cukru pudru
  • 5 łyżek żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody

DODATKOWO DO DEKORACJI:

  • maliny ,ubita kremówka lub starta czekolada

 

Herbatniki kruszymy lub mielimy w malakserze. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem i dodajemy do herbatników.

Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na dno tortownicy

( śr. 24cm) dociskając i wkładamy do lodówki aby stężało.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.

Jogurt mieszamy, dodajemy przesiany cukier puder oraz zmiksowane maliny. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do jogurtu.

Żelatynę powoli wlewamy cały czas mieszając.

Gotową piankę wylewamy na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną kremówką lub malinami lub startą gorzką czekoladą.

 

Smacznego J