NA SPÓD:
- 200 g herbatników
- 85 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła
NA PIANKĘ MALINOWĄ:
- 900 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej
- 250 ml śmietanki 30%
- 400 g malin, mogą być mrożone (wcześniej rozmrożone)
- 80 g cukru pudru
- 5 łyżek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
DODATKOWO DO DEKORACJI:
- maliny ,ubita kremówka lub starta czekolada
Herbatniki kruszymy lub mielimy w malakserze. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej razem z masłem i dodajemy do herbatników.
Mieszamy do połączenia składników i wykładamy na dno tortownicy
( śr. 24cm) dociskając i wkładamy do lodówki aby stężało.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Jogurt mieszamy, dodajemy przesiany cukier puder oraz zmiksowane maliny. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do jogurtu.
Żelatynę powoli wlewamy cały czas mieszając.
Gotową piankę wylewamy na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną kremówką lub malinami lub startą gorzką czekoladą.
Smacznego J