Ciasto :
60 dag mąki
1 szklanka mleka
5 dag drożdży
13 dag masła
8 dag cukru
2 całe jajka
5 żółtek
2 łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu
szczypta soli
Dodatkowo:
0.5 szkl. cukru pudru
1 szkl. konfitur z róży lub innej ulubionej
25 dag cukru pudru
3 łyżki słodkiej śmietanki
1 kg smalcu lub 1l oleju do smażenia
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mlekiemi 2 łyżeczkami mąki ,a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. Żółtka i jajka rozcieramy z pozostałym cukrem i masłem na pianę.
Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli.
Ciasto należy dobrze wyrobić, im dłużej będziemy wyrabiać tym więcej będzie pęcherzyków powietrza , co da w konsekwencji pulchne ciasto i pyszne paczki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Następnie formujemy omączoną ręką małe pączki, nadziewamy je konfiturami i układamy na stolnicy, aby urosły. Można również usmażyć pączki bez nadzienia i dopiero po usmażeniu nadziać konfiturą.
W głębokim rondelku należy rozgrzać smalec lub olej. Pączki smażyć na rozgrzanym tłuszczu, co chwilkę je przewracając, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.
Po usmażeniu pączki położyć na bibule lub papierowym ręczniku kuchennym i poczekać aż nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty..
Lukier:
Cukier utrzeć ze śmietaną na gładką masę o gęstej konsystencji. Posmarować pączki.
Pączki można posypać drobniutko pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową lub orzechami.
Jeżeli jednak oprószymy je tylko cukrem pudrem będą równie pyszne.
Może warto w tym roku na tłusty czwartek spróbować upiec własne pączki, zaangażować męża , żonę ,dzieci, babcię , dziadka . Może nie będą tak udane jak ze sklepu, ale na pewno pyszne i dające wiele wspólnej radości.;-)