881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto :

60 dag mąki

1 szklanka mleka

5 dag drożdży

13 dag masła

8 dag cukru

2 całe jajka

5 żółtek

2 łyżki spirytusu lub innego mocnego alkoholu

szczypta soli

Dodatkowo:

0.5 szkl. cukru pudru

1 szkl. konfitur z róży lub innej ulubionej

25 dag cukru pudru

3 łyżki słodkiej śmietanki

1 kg smalcu lub  1l oleju do smażenia

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mlekiemi 2 łyżeczkami mąki ,a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.  Żółtka i jajka rozcieramy z pozostałym cukrem i masłem na pianę.

Dodajemy wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli.

Ciasto należy dobrze wyrobić, im dłużej będziemy wyrabiać tym więcej będzie  pęcherzyków powietrza , co da w konsekwencji pulchne ciasto i pyszne paczki.

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

Następnie formujemy omączoną ręką małe pączki, nadziewamy je konfiturami i układamy na stolnicy, aby urosły. Można również usmażyć pączki bez nadzienia i dopiero po usmażeniu nadziać konfiturą.

W głębokim rondelku należy rozgrzać smalec lub olej. Pączki  smażyć na rozgrzanym tłuszczu, co chwilkę je przewracając, aż nabiorą złocisto-brązowego koloru.

Po usmażeniu pączki  położyć  na bibule lub papierowym ręczniku kuchennym i poczekać aż nadmiar tłuszczu zostanie wchłonięty..

Lukier:

Cukier utrzeć ze śmietaną na gładką masę o gęstej konsystencji. Posmarować pączki.

Pączki można  posypać drobniutko pokrojoną kandyzowaną skórką pomarańczową lub orzechami.

Jeżeli jednak oprószymy je tylko cukrem pudrem będą równie pyszne.

Może warto w tym roku na tłusty czwartek spróbować upiec własne pączki, zaangażować męża , żonę ,dzieci, babcię , dziadka . Może nie będą tak udane jak ze sklepu, ale na pewno pyszne i dające wiele wspólnej radości.;-)