NA CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g margaryny (może być masło)
½ szklanki drobnego cukru - 1,5 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 4 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA KREM :
- 0,5 l śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 100 g czekolady deserowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 3-4dojrzałe banany
- 2 łyżki soku z cytryny
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę.
Dużą tortownicę (śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180.
Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy.
Po przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta może to być 1-2 cm.
Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nienaruszone.
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy.
Śmietanę ubijamy.
Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę.
Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy.
Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Układamy je w wydrążonym cieście.
Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec.
Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopiec ze śmietany, lekko dociskając
Ciasto wkładamy do lodówki na min 1 godz.