881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Kokosowa śnieżynka wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)Kokosowa śnieżynka wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)

Składniki ciasta:

  • 9 jaj 1
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30 min.

 

 

Składniki masy budyniowej:

  • 3 1/2 szklanki mleka
  • 30 dag cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 10 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka 25 dag masła

Wykonanie:

Z mleka, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku należy ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń.

Składniki masy mlecznej:

  • 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
  • 1 galaretka żółta
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cukier puder do smaku

Wykonanie:

Najpierw należy rozpuścić galaretkę. Pokroić w kostkę, gdy stężeje. Mleko ubić, dodać cukier do smaku, żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz pokrojoną w kostkę galaretkę.

Kokos składniki:

  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1-2 łyżki cukru kryształu

Wykonanie:

Masło należy rozpuścić, dodać wiórków kokosowych, cukier i podsmażyć, aż do uzyskania żółtego koloru kokosu.

Przełożenie:

Ciasto – 3/4 masy budyniowej – ciasto – masa mleczna – ciasto – 1/4 masy budyniowej – kokos.

deon.pl