Składniki na około 12 bułeczek:
- 540 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 3/4 łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
- 75 g masła, roztopionego lub margaryny
- 250 ml mleka
- 2 duże jajka
Dodatkowo :
- ½ kg jagód
- 3 łyżki cukru
Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Mąkę wymieszać z drożdżami.
Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.
Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne.
Uformować z niego kulę, włożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.
Przygotowany prostokąt posypać cukrem i posypać jagodami.
Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.
Ostrym nożem pokroić na kawałki.
Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 – 20 minut.
Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki posmarować lukrem..