Składniki na dużą blachę:
Ciasto :
200g miękkiego masła
20g cukru
1 cukier waniliowy
5 żółtek
420g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza :
5 białek
200g cukru
Dodatkowo :
800g śliwek przekrojonych na pół i wypestkowanych
1 łyżka cukru waniliowego
Sposób przygotowania :
Ciasto :
Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. W czasie miksowania dodajemy żółtka . Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto dokładnie mieszamy do konsystencji kruszonki.
2 łyżki kruszonki odkładamy do dekoracji, a resztę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy.
Na cieście układamy połówki śliwek. Śliwki posypujemy cukrem waniliowym.
Beza :
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na śliwki, tworząc kratkę.
Całość posypujemy odłożoną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160º i pieczemy jeszcze przez 35 minut.