881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na dużą blachę:

Ciasto :

200g miękkiego masła

20g cukru

1 cukier waniliowy

5 żółtek

420g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza :

5 białek

200g cukru

Dodatkowo :

800g śliwek przekrojonych na pół i wypestkowanych

1 łyżka cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania :

Ciasto :

Masło ucieramy z cukrem i z cukrem waniliowym. W czasie miksowania dodajemy żółtka . Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto dokładnie mieszamy do konsystencji kruszonki.

2 łyżki kruszonki odkładamy do dekoracji, a resztę ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Dociskamy.

Na cieście  układamy połówki śliwek. Śliwki posypujemy cukrem waniliowym.

Beza :

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na  śliwki, tworząc kratkę.

Całość posypujemy odłożoną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160º i pieczemy jeszcze przez 35 minut.