Składniki
- 60g masła
- 2 szkl. maki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego
- ¾ szkl. cukru
- 3 dojrzałe banany
- 2 łyżki gorzkiego kakao
Masło roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
W pierwszej misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.
W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej konsystencji ,następnie
rozgnieść widelcem banany na papkę i dodać wraz z cukrem i roztopionym masłem i dokładnie wymieszać łyżką.
Do miski z mąką, dodać masę bananową .
Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką.
Odlać około 1/3 ciasta i wsypać do niego kakao.
Wymieszać łyżką do połączenia składników.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Do formy przełożyć jasną część ciasta.
Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170C ok. 55-60 min. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Można udekorować ciasto cukrem pudrem lub polewą czekoladową.