2/3 szklanki sezamu (uprażyć go na suchej patelni, uważać żeby nie spalić)
100 g masła
½ szklanki miałkiego ,białego cukru
½ szklanki brązowego cukru
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 ¼ szklanki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cynamonu
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem , solą i cynamonem, i porcjami dodawać do masła ciągle ucierając. Połowę uprażonego sezamu wsypać do masy i wymieszać. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pozostałym sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać widelcem. Ciastka rosną , więc trzeba zachować duże odstępy.
Piec około 10-15 minut (jest to uzależnione jak grzeje nasz piec…)w temperaturze 190 °C na złoty kolor ( nie brązowe ,trzeba uważać żeby ich nie przypiec)