881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki :

2/3 szklanki sezamu (uprażyć go na suchej patelni, uważać żeby nie spalić)

100 g masła

½ szklanki miałkiego ,białego cukru

½ szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 cukier waniliowy

1 ¼ szklanki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

¼ łyżeczki soli

¼ łyżeczki cynamonu

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać jajko. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem , solą i cynamonem, i porcjami dodawać do masła ciągle ucierając. Połowę uprażonego sezamu wsypać do masy i wymieszać. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w pozostałym sezamie. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać widelcem. Ciastka rosną , więc trzeba zachować duże odstępy.

Piec około 10-15 minut (jest to uzależnione jak grzeje nasz piec…)w temperaturze 190 °C na złoty kolor ( nie brązowe ,trzeba uważać żeby ich nie przypiec)