881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

3 szklanki mąki krupczatki

250 g masła, zimnego

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki cukru waniliowego

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy pokrojone na drobno zimne masło.

Siekamy nożem , aby połączyć mąkę i masło.

Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę.

Szybko  zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite.

Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godz.

Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm.

Wykrawamy foremkami do ciastek i pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia.

Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Ciasteczka nie są zbyt słodkie więc można je posypać cukrem pudrem lub polać mleczna czekoladą. Smacznego.