3 szklanki mąki krupczatki
250 g masła, zimnego
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy wgłębienie i dodajemy pokrojone na drobno zimne masło.
Siekamy nożem , aby połączyć mąkę i masło.
Następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę.
Szybko zagniatamy, aż ciasto będzie w miarę jednolite.
Owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godz.
Po tym czasie stolnicę oprószamy lekko krupczatką. Rozwałkowujemy ciasto przez folię spożywczą na grubość ok. 0,5 cm.
Wykrawamy foremkami do ciastek i pieczemy w temp. 200 C przez około 10-12 min do zarumienienia.
Po upieczeniu studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Ciasteczka nie są zbyt słodkie więc można je posypać cukrem pudrem lub polać mleczna czekoladą. Smacznego.