Składniki:
* 2 łyżki kaszy manny
* 200 g miękkiego masła
* 2/3 szklanki cukru
* 3 żółtka
* 2 łyżki gęstej śmietany 18%
* 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki łączymy w misce i zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na ok 3 godziny.
Schłodzone ciasto dzielimy na części i wałkujemy je na mocno podsypanej mąką stolnicy
( ciasto jest dosyć lepkie) na placek o grubości ok pół centymetra,
a następnie foremką w kształcie gwiazdki lub śnieżynki wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12 – 15 minut. Ciasteczka studzimy, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.