Składniki na biszkopt:
– 3 jajka
– 110 g miałkiego cukru
– 60 g mąki tortowej
– 60 g mąki ziemniaczanej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
Wykonanie :
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z połową cukru.
Żółtka ubić z drugą połową cukru i cukrem waniliowym do momenty aż masa będzie puszysta i nabierze kremowego koloru.
Połączyć mąki oraz proszek do pieczenia i przesiać przez sitko.
Połączyć białka z żółtkami i delikatnie mieszając dodawać po łyżce mąki.
Po połączeniu wszystkich składników wylać ciasto do foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia
i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20- 25 minut. Wyjąć i wystudzić.
Krem śmietankowy:
– 500 g serka mascarpone
– 250 g śmietany 30 %
– 1 łyżka cukru pudru
Wykonanie :
Śmietanę ubić na sztywno.
Serek wyłożyć do miski zmiksować z cukrem pudrem, a następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie łyżką.
Mus brzoskwiniowy :
– 1 puszka brzoskwiń w syropie
– 2 płaskie łyżki żelatyny
– ¼ szklanki ciepłej wody
Wykonanie :
Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.
Brzoskwinie wraz z syropem zmiksować do konsystencji musu.
Połączyć brzoskwinie z żelatyną i dokładnie wymieszać.
Połączenie warstw :
Biszkopt wyjąć z foremki . Zdjąć papier do pieczenia i ponownie włożyć ciasto do formy.
Na wierzchu rozsmarować krem śmietanowy , dokładnie wyrównać a następnie wylać mus brzoskwiniowy.
Włożyć do lodówki na około 2 godziny lub do stężenia musu brzoskwiniowego.