881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na biszkopt:

– 3 jajka

– 110 g miałkiego cukru

– 60 g mąki tortowej

– 60 g mąki ziemniaczanej

– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 cukier waniliowy

Wykonanie :

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno z połową cukru.

Żółtka ubić z drugą połową cukru i cukrem waniliowym do momenty aż masa będzie puszysta i nabierze kremowego koloru.

Połączyć mąki oraz proszek do pieczenia i przesiać przez sitko.

Połączyć białka z żółtkami i delikatnie mieszając dodawać po łyżce mąki.

Po połączeniu wszystkich składników wylać ciasto do foremki prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia

i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20- 25 minut. Wyjąć i wystudzić.

Krem śmietankowy:

– 500 g serka mascarpone

– 250 g śmietany 30 %

– 1 łyżka cukru pudru

Wykonanie :

Śmietanę ubić na sztywno.

Serek wyłożyć do miski zmiksować z cukrem pudrem, a następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać delikatnie łyżką.

Mus brzoskwiniowy :

– 1 puszka brzoskwiń w syropie

– 2 płaskie łyżki żelatyny

– ¼ szklanki ciepłej wody

Wykonanie :

Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie.

Brzoskwinie wraz z syropem zmiksować do konsystencji musu.

Połączyć brzoskwinie z żelatyną i dokładnie wymieszać.

Połączenie warstw :

Biszkopt wyjąć z foremki . Zdjąć papier do pieczenia i ponownie włożyć ciasto do formy.

Na wierzchu rozsmarować krem śmietanowy , dokładnie wyrównać a następnie wylać mus brzoskwiniowy.

Włożyć do lodówki na około 2 godziny lub do stężenia musu brzoskwiniowego.