881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

-30o g jagód
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru pudru
– 250 g masła lub margaryny
– 4 jajka
– 4 łyżki mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cytryna

Jagody opłukać, osuszyć na sitku. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i  dodawać kolejno jajka,.

Porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Następnie wlać mleko oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować.

Wsypać jagody, wymieszać delikatnie łyżką.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w 180C.

Po upieczeniu ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.