-30o g jagód
– 3 szklanki mąki pszennej
– 1 szklanka cukru pudru
– 250 g masła lub margaryny
– 4 jajka
– 4 łyżki mleka
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 cytryna
Jagody opłukać, osuszyć na sitku. Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok.
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę i dodawać kolejno jajka,.
Porcjami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Następnie wlać mleko oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować.
Wsypać jagody, wymieszać delikatnie łyżką.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy keksowej.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60-70 minut w 180C.
Po upieczeniu ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.