Składniki na ciasto :
250 g mąki
250 g cukru
250 g margaryny lub masła
4 duże jajka
1 duża cytryna
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki na lukier :
3/4 szklanki cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Przepis na ciasto:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miękką margaryną lub masłem i cukrem.
Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę – wcześniej wyszorowaną i sparzoną.
Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy.
Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.
Przygotować foremkę , wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą.
Ciasto przełożyć do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.
Przepis na lukier:
Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.