881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na ciasto :

250 g mąki

250 g cukru

250 g margaryny lub masła

4 duże jajka

1 duża cytryna

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Składniki na lukier :

3/4 szklanki cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Przepis na ciasto:

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć na puszystą masę z miękką margaryną lub masłem i cukrem.

Dodać startą na tarce jarzynowej na małych oczkach całą cytrynę – wcześniej wyszorowaną i sparzoną.

Następnie ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i dodać do masy.

Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką.

Przygotować foremkę , wysmarować masłem  i delikatnie wysypać bułką tartą.

Ciasto przełożyć  do foremki. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu babkę wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić w foremce, a następnie wyjąć z foremki i jeszcze ciepłą polać lukrem.

Przepis na lukier:

Cukier puder razem z sokiem z cytryny bardzo dokładnie wymieszać, rozetrzeć łyżką. Polukrować babkę po lekkim przestudzeniu.