Składniki:
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
125 g jogurtu naturalnego
3/4 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka wydrylowanych wiśni
100 g gorzkiej czekolady
W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki tzn. jogurt , olej i jajka,
w drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche tzn. maka , cukier puder , kakao i proszek do pieczenia.
Mokre składniki przelać do suchych i połączyć mieszając łyżką – tylko do połączenia składników.
Dodać wydrylowane wiśnie oraz posiekaną czekoladę.
Ciasto wyłożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec około 40 minut.
Po upieczeniu wystudzić , polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.