881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennejDSCN6993

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki gorzkiego kakao

125 g jogurtu naturalnego

3/4 szklanki oleju

3 jajka

1 szklanka wydrylowanych wiśni

100 g gorzkiej czekolady

W jednej misce wymieszać wszystkie mokre składniki tzn. jogurt , olej  i jajka,

w drugiej misce wymieszać wszystkie składniki suche tzn. maka , cukier puder , kakao i proszek do pieczenia.

Mokre składniki przelać do suchych i połączyć mieszając łyżką – tylko do połączenia składników.

Dodać wydrylowane wiśnie oraz posiekaną czekoladę.

Ciasto wyłożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni i piec około 40 minut.

Po upieczeniu wystudzić , polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.