881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na biszkopt:  

  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem:    

  • 200 g masła, temp. Pokojowa
  • 100 g margaryny „Kasi”maślanej
  • 300 g chałwy np. waniliowej lub innego ulubionego smaku

Dodatkowo:

  • 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • tarta czekolada lub pokruszona chałwa

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. Pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z połową cukru na sztywną masę. Następnie żółtka miksujemy z drugą połową cukru. Następnie łączymy delikatnie białka z żółtkami silikonową lub drewnianą łyżką. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i ponownie delikatnie mieszamy . Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 160 C przez 40 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy części. Miękkie masło i margarynę miksujemy na jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy rozdrobnioną chałwę i miksujemy do połączenia. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem i następnie nakładamy krem. Ponawiamy czynności, aż do wykorzystania składników. Tort dekorujemy płatkami czekoladowymi lub pokruszoną chałwą lub w inny ulubiony sposób Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.