Składniki na biszkopt:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2/3 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 200 g masła, temp. Pokojowa
- 100 g margaryny „Kasi”maślanej
- 300 g chałwy np. waniliowej lub innego ulubionego smaku
Dodatkowo:
- 1 mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- tarta czekolada lub pokruszona chałwa
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. Pokojowej. Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem z połową cukru na sztywną masę. Następnie żółtka miksujemy z drugą połową cukru. Następnie łączymy delikatnie białka z żółtkami silikonową lub drewnianą łyżką. Na koniec w kilku porcjach dodajemy suche składniki i ponownie delikatnie mieszamy . Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia . Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 160 C przez 40 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na trzy części. Miękkie masło i margarynę miksujemy na jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy rozdrobnioną chałwę i miksujemy do połączenia. Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem i następnie nakładamy krem. Ponawiamy czynności, aż do wykorzystania składników. Tort dekorujemy płatkami czekoladowymi lub pokruszoną chałwą lub w inny ulubiony sposób Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.