Ciasto :
200 g mąki tortowej
180 g drobnego cukru
50 g ciemnego kakao
¾ łyżeczki sody oczyszczonej
70 g zimnego masła pokrojonego w kosteczkę
125 ml naparu mocnej kawy
125 ml mleka
Cukier waniliowy lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 duże jajka
Krem :
340 g czekolady deserowej
320 ml śmietanki 30 %
125 ml kwaśnej śmietany
Szczypta soli
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Smarujemy masłem dwie foremki okrągłe o średnicy 20 cm i wykładamy pergaminem.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę , cukier , kakao , sodę , i sól.
Dodajemy masło i zagniatamy , tak aby powstała kruszonka.
Mieszamy gorącą kawę i mleko i łączymy z suchymi składnikami za pomocą miksera.
Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem.
Dodajemy do pozostałych składników i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rozkładamy ciasto do dwóch foremek i pieczemy około 30 minut. Studzimy.
Następnie robimy krem.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę i mieszamy , aż powstanie gładka masa.
Dodajemy śmietanę i sól ,mieszamy i studzimy.
Na koniec roztrzepujemy ręczną trzepaczką.
Można masę czekoladową włożyć również do lodówki , aby szybciej zgęstniała.
Na początku masa jest bardzo płynna , ale w miarę stygnięcia czekolady robi się gęsta do konsystencji kremu.
Smarujemy kremem jedną warstwę ciasta, przykrywamy drugą.
Pozostałą czekoladą grubo nakładamy na całe ciasto.
Przed podaniem studzimy około 2 godzin w lodówce. Smacznego.