881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki

 

  • 60g masła
  • 2 szkl. maki pszennejDSCN6965
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego
  • ¾ szkl. cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

 

Masło roztopić na wolnym ogniu. Odstawić do przestudzenia.

 

W pierwszej  misce wymieszać składniki suche: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia.

 

W drugiej misce wymieszać jajka z jogurtem do jednolitej konsystencji ,następnie

 

rozgnieść widelcem banany na papkę i dodać wraz z cukrem i roztopionym masłem i dokładnie wymieszać łyżką.

 

Do miski z mąką, dodać masę bananową .

Krótko, ale dokładnie, wszystko razem wymieszać łyżką.

Odlać około 1/3 ciasta i wsypać do niego kakao.

Wymieszać łyżką do połączenia składników.

 

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.

Do formy przełożyć jasną część ciasta.

Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto.

 

 

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170C ok. 55-60 min. Do suchego patyczka.

Po upieczeniu odstawić  do całkowitego wystygnięcia.

Można udekorować ciasto cukrem pudrem lub polewą czekoladową.