881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

500g mąki pszennej

250 ml letniego mlekaDSCN6672

100g masła lub margaryny

2 duże łyżki serka mascarpone

2 jajka

7 łyżek cukru

25g świeżych drożdży

szczypta soli

 

ponadto:

ok.600 ml jagód

200 g cukru pudru

1-2 łyżki ciepłej wody

1 roztrzepane jajko do posmarowania + dwie łyżki mleka.

 

 

Z drożdży zrobić zaczyn. Masło rozpuścić i połączyć dokładnie z pozostałym mlekiem i serkiem mascarpone .

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie wyrobić.

Jeśli ciasto będzie się kleiło można podsypać mąką ale nie za wiele by nie było twarde. Im luźniejsze ciasto tym delikatniejsze jagodzianki.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia, około 40 minut albo dłużej.

 

 

 

Następnie ciasto podzielić na  części. Każdą z nich rozpłaszczyć na placuszek, na środek  nałożyć ok 3  łyżeczki jagód i bardzo dokładnie zlepić.

Uformować bułeczkę i ułożyć ją ma blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do spodu.

Bułeczki odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie każdą z bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 190-200 stopni.

Wystudzić i polukrować.

 

Smacznego.