Składniki na ok. 12szt. W zależności od wielkości:
– 500g mąki pszennej
– 25g drożdży świeżych
– 70g cukru
– 250ml mleka
– 2 jajko
– 50g masła, roztopionego
– szczypta soli
Dodatkowo:
– 1 jajko do posmarowania
– truskawki
Kruszonka :
– 150 g mąki
– 60g cukru
– 90 g masła roztopionego (wszystkie składniki wyrobić palcami do uzyskania kruszonki)
Drożdże wymieszać ze 100 ml ciepłego mleka , aby się rozpuściły.
Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko z drożdżami. Odstawić na kilka minut , aż drożdże zaczną „działać”.
Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić. Można użyć do tego miksera z końcówkami typu hak, będzie wtedy łatwiej.
Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia , wlać rozpuszczone masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść.
Następnie podzielić na ok. 12 kawałków , uformować kulki .
Każdą kulkę rozwałkować na kształt koła. Zrobić wgłębienie na środku i w to miejsce włożyć pokrojone truskawki wg uznania, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką .
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut.