881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na ok. 12szt. W zależności od wielkości:

– 500g mąki pszennej
–  25g drożdży świeżych
– 70g cukruIMG_0248
– 250ml mleka
– 2 jajko
– 50g masła, roztopionego
– szczypta soli

Dodatkowo:
– 1 jajko do posmarowania
– truskawki

Kruszonka :

– 150 g mąki

–  60g cukru

– 90 g masła roztopionego (wszystkie składniki wyrobić palcami do uzyskania kruszonki)

 

Drożdże wymieszać ze 100 ml ciepłego mleka , aby się rozpuściły.

Mąkę i cukier wsypać do miski , na środku zrobić dołek , wlać ciepłe mleko z drożdżami. Odstawić na kilka minut , aż drożdże zaczną „działać”.

Następnie dodać pozostałe składniki (oprócz masła) i dobrze wyrobić. Można użyć do tego miksera z końcówkami typu hak, będzie wtedy łatwiej.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia , wlać rozpuszczone masło i znowu dobrze wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść.

Następnie podzielić na ok. 12 kawałków  , uformować kulki .
Każdą kulkę rozwałkować na kształt koła. Zrobić wgłębienie na środku i w to miejsce włożyć pokrojone truskawki wg uznania, posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką .

Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej pergaminem  i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.

Piec w temp. 200 st.C. przez około 20 minut.