Składniki na biszkopt:
3 jajka
150 g cukru
60 g mąki tortowej
60 g maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (nie używać miksera).
Formę wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25 minut ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.
na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy z cukrem
400 ml mleka
1/2 kostki masła
dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych (polecam powidła śliwkowe z lidla)
2 opakowania pierniczków katarzynek bez czekolady i lukru
polewę czekoladową:
100 g mlecznej czekolady
100 g śmietany kremówki
Ostygnięty biszkopt posmarować równo powidłami i poukładać na nie pierniczki katarzynki, tak, aby przykrywały całą powierzchnię formy.
Przygotować masę budyniową:
Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu używając 400 ml mleka zamiast 500. Do ugotowanego budyniu dodać masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wylać równo na pierniczki.
Kiedy masa ostygnie przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z masłem na parze i wylać na masę budyniową.
Najlepiej smakuje na następny dzień.