881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na biszkopt:

3 jajka

150 g cukru

60 g mąki tortowej

60 g maki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (nie używać  miksera).

Formę wyłożyć papierem do pieczenia . Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 25 minut ( do tzw. suchego patyczka). Wystudzić.

na krem budyniowy:

1 budyń waniliowy z cukrem

400 ml mleka

1/2 kostki masła

dodatkowo:

1 słoiczek powideł śliwkowych (polecam powidła śliwkowe z lidla)

2 opakowania pierniczków katarzynek bez czekolady i lukru

polewę czekoladową:

100 g mlecznej czekolady

100 g śmietany kremówki

Ostygnięty biszkopt posmarować równo powidłami i poukładać na nie pierniczki katarzynki, tak, aby przykrywały całą powierzchnię formy.

Przygotować masę budyniową:

Budyń zrobić wg przepisu na opakowaniu używając 400 ml mleka zamiast 500. Do ugotowanego budyniu dodać masło i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masę wylać równo na pierniczki.

Kiedy masa ostygnie przygotować polewę: czekoladę rozpuścić z masłem na parze i wylać na masę budyniową.

Najlepiej smakuje na następny dzień.