881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

                        Czy da się zjeść pięć jabłek, dwa banany i osiem marchewek naraz? Byłoby trudno, ale teraz, kiedy ryzyko przeziębień wzrasta, trzeba myśleć o zdrowym odżywianiu. Najlepszą metodą, aby „bezboleśnie” pochłonąć dużą dawkę witamin i mikroelementów, są soki – wyciskane samodzielnie za pomocą sokowirówki lub dla wytrwałych przez gazę z drobno startych warzyw.
Paletę składników mamy praktycznie nieograniczoną. Najbardziej typowymi owocami, z których wyciska się soki, są oczywiście cytrusy – pomarańcze, grapefruity, mandarynki i cytryny. Można jednak wykorzystać także inne: jabłka, gruszki, śliwki, ananasy, winogrona, arbuzy, morele, brzoskwinie, porzeczki, maliny, jeżyny i borówki. Warto także odkryć walory smakowe surowych warzyw, które je się mniej chętnie i zwykle przetworzone: rzodkiewki, dynię, pomidor, marchew, ogórek, szparagi, białą i czerwoną kapustę, kalarepę, seler, por, czosnek, chrzan, burak, a także cebulę i szpinak.

– Na nieświeży oddech: natka pietruszki i marchewka; na kaszel: mandarynka, ananas i śliwka; na zmęczenie: pół głowy sałaty, trzy łodygi selera naciowego i dwa pomidory – wymienia jednym tchem Anna Matuszewska, zielarka. – To takie proste: wystarczy zebrać warzywa i owoce, oczyścić i przepuścić przez sokowirówkę. Wiadomo, że ciężko zjeść surowy seler, por czy burak, ale w połączeniu ze słodkim jabłkiem smakują wyśmienicie.
Z pewnością każdy zna różnicę pomiędzy sokiem wyciśniętym w domu a kupionym w sklepie. Te ostatnie to prawie bez wyjątków koncentraty rozcieńczone z wodą, często z barwnikami oraz cukrem i prawie zawsze z dodatkiem konserwantów. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do soków sklepowych, konsystencja i smak soków świeżych może na początku drażnić. Są one gęstsze i bardziej intensywne w smaku, mogą mieć przedziwne kolory. Ale ich wartość odżywcza jest nieoceniona.

A oto kilka ważnych rad zielarki na początek. Nie powinno się przechowywać soku dłużej niż jeden dzień. Trzeba go trzymać w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku, ponieważ szybko się psuje. Zaleca się, by dzieci nie piły więcej niż 150 ml takiego soku, najlepiej rozcieńczonego wodą. Nie należy też mieszać soków owocowych z warzywnymi, by uniknąć sensacji żołądkowych. Wyjątkiem są marchew i jabłko. Wyciśnięty sok można dodatkowo wymieszać w mikserze z wodą mineralną, mlekiem lub jogurtem.

Składniki :
3 marchewki , 50g natki pietruszki , 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania :
Umyć natkę , czosnek obrać , marchewkę oskrobać i pokroić na mniejsze kawałki , wrzucić do sokowirówki . Wypić zaraz po przygotowaniu.

Marta Kawalec