881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki :

1 ½ szklanki mąki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 szklanka masła orzechowego

60 g masła

1 szklanka brązowego cukru

2 duże jajka

240 g czekoladowych groszków

Mikserem utrzeć masło, masło orzechowe i  cukier. Dodawać po jednym jajku.

Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do masła i miksować. Na końcu dodać czekoladowe groszki.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciasto łyżką zachowując odstępy około 3 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczamy widelcem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 ° C i pieczemy 13-15 minut.

Po ostudzeniu można polać czekoladą lub zostawić w upieczonej postaci.

Groszki czekoladowe można zastąpić połamaną na małe kawałeczki czekoladą .

Do ciasteczek można dodać również garść orzechów ziemnych , tylko nie solonych.