Składniki :
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka masła orzechowego
60 g masła
1 szklanka brązowego cukru
2 duże jajka
240 g czekoladowych groszków
Mikserem utrzeć masło, masło orzechowe i cukier. Dodawać po jednym jajku.
Mąkę wymieszać z sodą. Dodać do masła i miksować. Na końcu dodać czekoladowe groszki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać ciasto łyżką zachowując odstępy około 3 cm. Każde ciasteczko lekko spłaszczamy widelcem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 ° C i pieczemy 13-15 minut.
Po ostudzeniu można polać czekoladą lub zostawić w upieczonej postaci.
Groszki czekoladowe można zastąpić połamaną na małe kawałeczki czekoladą .
Do ciasteczek można dodać również garść orzechów ziemnych , tylko nie solonych.