Składniki na ciasto :
500 g mąki
8 łyżek mleka
4 łyżki cukru
50 g drożdży
200 g margaryny
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić . Musi to troszeczkę potrwać, ponieważ im dłużej wyrabiamy ,tym więcej wtłoczymy powietrza do ciasta i tym ciasto będzie lepsze . Następnie wkładamy ciasto do lodówki (tak, tak to nie żart ) na 1,5 godziny. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy go na równe części i wałkujemy jak na pizzę. Kroimy na trójkąty, nakładamy nadzienie i zwijamy od szerszej strony formując rogaliki.
Wielkość rogalików zależy od tego na ile części podzielimy ciasto, im mniej części tym rogaliki będą większe.
Blaszkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia ,( co bardziej polecam , bo ominie nas mycie blachy) układamy rogaliki zachowując odległość ( bo urosną), smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wkładamy do pieca.
Piec nagrzewamy do temperatury 180 °i pieczemy rogaliki na rumiano około 15-20 minut.
Nadzienie może być różne : marmolada, jabłka potarte i przesmażone z cukrem i masłem , jabłka sklepowe ze słoika, krem czekoladowy, nadzienie orzechowe, a może jeszcze coś innego, zależy to od waszych pomysłów.
Poniżej podaję mój przepis na nadzienie orzechowe.
Nadzienie orzechowe:
100 g zmielonych orzechów włoskich
½ szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny.
1 białko
Białko ubić na sztywną pianę z cukrem i cytryną dodać zmielone orzechy i wymieszać.