881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Ciasto kruche

  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • szczypta soli
  • 200 g masła, zimnego
  • ok. 3 – 4 łyżki zimnej wody

Nadzienie

  • 2 kg kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 8 łyżek brązowego cukru

Ciasto kruche

  • Przygotować tortownicę o średnicy ok. 25-27 cm.
  • Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól , pokrojone w kosteczkę masło oraz zimną wodę . Zagnieść kruche ciasto.
  • Rozpłaszczyć ciasto na placek, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Formę do pieczenia posmarować masłem.
  • Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozwałkować na placek większy niż średnica formy, podsypując stolnicę i wałek mąkę. Ciastem wyłożyć spód i boki formy. Brakujące miejsca można wylepić palcami.

Nadzienie

  • Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cieniutkie plasterki. Włożyć do większej miski, dodać cukier, cynamon i wymieszać.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Drugą część ciasta rozwałkować na placek o wymiarach formy. Jabłka wyłożyć na spód z ciasta, przykryć rozwałkowanym ciastem, docisnąć brzegi delikatnie je sklejając.
  • Nożem przebić ciasto w 4 – 5 miejscach lub wyciąć wzorki i wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor przez 60 minut. Posypać cukrem pudrem, można podawać z lodami lub bez , jest również pyszna.