Kokosowa śnieżynka wg przepisu siostry Anastazji (Fot. pl.depositphotos.com)
Składniki ciasta:
- 9 jaj 1
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubić z cukrem, dodając po 1 żółtku. Pod koniec należy dodać mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec 3 placki w temp. ok. 180 st. C przez ok. 30 min.
Składniki masy budyniowej:
- 3 1/2 szklanki mleka
- 30 dag cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru
- 10 dag mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka 25 dag masła
Wykonanie:
Z mleka, żółtek, mąki pszennej, mąki ziemniaczanej i budyniu w proszku należy ugotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając przestudzony budyń.
Składniki masy mlecznej:
- 1 puszka mleka skondensowanego bez cukru
- 1 galaretka żółta
- 3 łyżeczki żelatyny
- cukier puder do smaku
Wykonanie:
Najpierw należy rozpuścić galaretkę. Pokroić w kostkę, gdy stężeje. Mleko ubić, dodać cukier do smaku, żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody oraz pokrojoną w kostkę galaretkę.
Kokos składniki:
- 10 dag wiórków kokosowych
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Masło należy rozpuścić, dodać wiórków kokosowych, cukier i podsmażyć, aż do uzyskania żółtego koloru kokosu.
Przełożenie:
Ciasto – 3/4 masy budyniowej – ciasto – masa mleczna – ciasto – 1/4 masy budyniowej – kokos.
deon.pl