881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

            Jedno jabłko z wieczora i nie trzeba doktora – głosi jedno z popularnych polskich powiedzeń. Jabłko wywołuje z reguły pozytywne skojarzenia i właśnie dlatego bardzo często staje się znakiem rozpoznawczym wielu firm i popularnym gadżetem reklamowym. Najbardziej znany owoc świata (na całym świecie jest ponad 3 mln ha sadów), oprócz tego że jest pyszny, ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

     

Bogate w witaminy

W jednym owocu jabłka ukrytych jest mnóstwo witamin, błonnika (przede wszystkim w skórce!) i innych substancji odżywczych. Obecne w nich węglowodany proste dodają energii, z kolei witaminy C, P oraz magnez wzmacniają organizm, chroniąc go przed miażdżycą. Największe ilości witaminy C zawiera stara, pyszna odmiana antonówka. Jabłka są niskokaloryczne – na 100g przypada około 50 kcal.

   

Pomaga zwalczać choroby

Jabłko jest doskonałym środkiem profilaktycznym. Lekarze dietetycy zalecają jego jedzenie cierpiącym na niedokrwistość, awitaminozę, schorzenia przewodu pokarmowego. Jabłka zawierają dużo błonnika, dzięki czemu wspomagają pracę jelit. Przy często powtarzających się zaparciach, zalecane jest zjadanie na czczo jednego owocu. Z racji na właściwości moczopędne, spożywanie jabłek zalecane jest przy żółtaczce i obrzękach. Niektórzy lekarze zalecają także, aby jabłka dawać dzieciom, które mają problem z nocnym zgrzytaniem zębami. Zjedzenie jednego jabłka przed snem może pomóc zlikwidować ten problem.

   

Zalety jedzenia jabłek:

   
– Chronią układ krążenia. Jabłka to bogate źródło kwercetyny – przeciwutleniacza, który uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega osadzaniu się  nich blaszek miażdżycowych.
– Zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych. To też zasługa kwercetyny, której działanie przeciwrakowe jest wyjątkowo efektywne.
– Pomagają przy zaparciach. Dzieje się tak, ponieważ obecny w surowych jabłkach błonnik poprawia pracę jelit.
– Są skutecznym lekarstwem przy biegunce – wtedy należy spożywać je duszone. 
– Dodają sił. Pod tym względem prym wiodą jabłka suszone. Dostarczają nam one aż sześć razy więcej energii niż świeże owoce.