881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki na około 12 bułeczek:

  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g  cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g drożdży świeżych
  • 75 g masła, roztopionego lub margaryny
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka

Dodatkowo :

  • ½ kg jagód
  • 3 łyżki cukru

 

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn. Mąkę wymieszać z drożdżami.

Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz.

Wyrobić ciasto, by było miękkie i elastyczne.

Uformować z niego kulę, włożyć do miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, delikatnie podsypując mąką stolnicę i wałek, by ciasto się nie kleiło.

Przygotowany prostokąt posypać cukrem i posypać jagodami.

Następnie zwinąć ściśle wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady.

Ostrym nożem pokroić na kawałki.

Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia.

Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 – 20 minut.

Wyjąć, przestudzić. Lekko ciepłe bułeczki posmarować lukrem..