881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)

Składniki:

CIASTO KRUCHE

 
150g mąki pszennej może być tortowa

80g masła lub margaryny
80g cukru pudru
50g śmietany 18%
cukier waniliowy

KREM KOKOSOWY
80ml śmietanki kremówki -30%
40g białej czekolady
30g masła
50g wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru

POLEWA CZEKOLADOWA

35g gorzkiej czekolady
35g mlecznej czekolady
1 łyżeczka oleju

 

CIASTO KRUCHE wykonanie :
Składniki powinny być zimne, ponieważ jest to ciasto kruche.
Do mąki, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło lub margarynę, śmietanę oraz cukier waniliowy.

Składniki wymieszać, zagnieść szybko gładkie ciasto.
Ciasto schłodzić w lodowce około pół godziny.
Następnie ciasto wałkować i wykrawać okrągłą foremką ciasteczka.

Można użyć również małego kieliszka.

Delikatnie przełożyć na blachę do pieczenia wyłożonego papierem do pieczenia.
Piec w 180-190 stopniach 12-15 minut lub do lekkiego zrumienienia
Upieczone ciasteczka ostudzić

 

 

KREM KOKOSOWY- wykonanie:
Do rondelka wlać śmietankę i dodaĆ masło, podgrzać niemal do zawrzenia

Zdjąć z palnika, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki białą czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, po tym czasie wymieszać
Do masy dodać wiórki kokosowe i cukier do smaku, dokładnie wymieszać i
schłodzić w lodówce.

 

PRZEŁOŻENIE CIASTECZEK MASĄ
Kremem kokosowym posmarować ciasteczka.
Ciasteczka można od razu po przełożeniu udekorować polewą czekoladową lub je schłodzić , a później zanurzyć w czekoladzie.

 

POLEWA CZEKOLADOWA
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką z dodatkiem oleju.
Ciasteczka zanurzać do połowy w polewie czekoladowej, chwilę odczekać, aż nadmiar polewy spłynie, odkładać na kratkę aby polewa zastygła.