881 776 552 (całodobowo: wezwania do chorych, sprawy pogrzebowe)


NA CIASTO:

 

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g margaryny (może być masło)
    ½ szklanki drobnego cukru
  • 1,5 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 łyżki kakao

 

 SKŁADNIKI NA KREM :

 

  • 0,5 l śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g czekolady deserowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3-4dojrzałe banany
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Do dużej miski przesiewamy suche składniki: mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Następnie dodajemy cukier, maślankę oraz ostudzone masło i miksujemy na jednolitą masę.

Dużą tortownicę (śr. 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto wykładamy do formy i pieczemy przez ok. 45 min. w temp. 180.

Po upieczeniu ciasta nie wykładamy od razu z piekarnika, ponieważ opadnie. Zostawiamy na 15 min. i dopiero po tym czasie wyciągamy.

Po przestudzeniu ścinamy wierzch ciasta  może to być 1-2 cm.

Z ciasta wydrążamy miąższ tak, aby brzegi i spód ciasta były nienaruszone.

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.

Żelatynę rozpuszczamy w ok. 2 łyżkach gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, odstawiamy.

Śmietanę ubijamy.

Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli ostudzoną żelatynę.

Na koniec dodajemy pokrojona czekoladę, mieszamy.

Banany obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Układamy je w wydrążonym cieście.

Następnie nakładamy masę śmietanową kształtując kopiec.

Ciasto, które pozostało nam z wydrążenia i wycięcia rozdrabniamy na tzw. kruszonkę i obsypujemy dokładnie kopiec ze śmietany, lekko dociskając

Ciasto wkładamy do lodówki na min 1 godz.